Nebylo třeba?

Prosincové zastupitelstvo roku 2022 rozhodlo, mimo jiné, že se zvedne poplatek za komunální odpad na poplatníka o 168 Kč, ze současných 792 Kč na 960 Kč. Při projednávání jsme připomínali slova tehdejších opozičních zastupitelů a ptali se, co je k tomuto vede. Ano, podobný krok, jsme udělali v roce 2019, ale tehdy byla situace pro občany zcela jiná, nezdražovalo vše až o desítky procent, jenom teplo v domácnostech panelových domů bude letos asi o 40% dražší. Poplatek se tehdy zvedal po devíti letech, v klidných časech ekonomiky, při trvalém růstu platů a životní úrovně.  Byli jsme k tomu donuceni i změnou legislativy.

Jedním z největších argumentů současného vedení, proč se zvýšil  poplatek za odpad bylo, že jsme město nechali zadlužené. Vlastně to slýcháme pořád, hlavně, když se odkládá realizace některé z námi plánovaných oprav, rekonstrukcí atd.

Malinké srovnání roku 2018 a roku 2022.

V roce 2018 Město Orlová splácelo tři úvěry v celkové výši 280 mil. z let 2008-2017. Rozpočtován byl zůstatek peněz ve výši 80 milionů korun, který byl vázán na investiční akce, a to například na dostavbu náměstí 28. října. V roce 2022 byl splacen úvěr roku 2008, letos se doplatí úvěr z roku 2011 a byla zaplacená část úvěru z roku 2017. Tedy Město Orlová je nejméně zadlužené za posledních 15 let a výše dluhu na konci roku 2022 byla cca 90 milionů.

V rozpočtu města jsme nechali rezervu 40 milionů, která měla být určena na opravu letního koupaliště. Jak již víme, tak koupaliště nová koalice opravovat nebude. Peníze použijí určitě někde jinde. Připravovaných akcí zrušili nebo odložili více, třeba projekt rekonstrukce Kina Vesmír. Tento projekt vzešel z návrhu samotných občanů Orlové v anketě (Místo pro rodiče s dětmi).

 V letošním roce tj. 2023 by se mělo vrátit až 90 procent z uložených peněz ve Sberbance.  Mělo by to tedy být něco kolem 54 milionů korun. Další platby ze Sberbanky  se očekávají v dalších letech.

Poprvé by měl být kompenzován úklid nedopalků. Do městské pokladny by měly přijít peníze za tzv. vajglovné.  Výrobci cigaret musí platit obcím a městům za úklid této komodity.

Přebytek rozpočtu z roku 2022 je ve výši cca 100 milionů korun. Tyto peníze nejsou úsporou z neproinvestovaných investičních akcí, které se budou muset dodělat v dalších letech, ale finance zcela volné k využití.

Tedy Město Orlová má nebo bude mít v roce 2023 k dispozici cca 200 milionů korun.  Jen na okraj za tyto peníze by se dala realizovat oprava letního koupaliště.

Je tedy naprosto nepochopitelné a nepravdivé, když koaliční zastupitelé tvrdí, že město nemá po našem vládnutí peníze a museli zvednout poplatek za odpady. Nemuseli, mají větší příjmy, díky vyššímu výběru daní (vyšší inflace vše zdražuje a zvyšuje se i odvod daně z prodeje) a těch cca 5 milionů, které navíc vyberou od občanů, měli v jejich platbě za DPH. Mají ušetřené peníze z let vládnutí naší koalice.

Také je úsměvné, že zrovna zástupci politických stran a hnutí, kteří měli v komunálních volbách hesla typu :„ Zastavíme zdražování“ apod.   ihned po sestavení koalice zdražovali poplatky za odpady. Nemuseli, jen chtěli.

Jsou města a obce, které dokonce v současné situaci svým občanům snižují poplatky. Nevoláme po tom, ale naše město zvedat poplatek za odpady zatím nemuselo, tím mohlo mnoha občanům pomoci.

Mgr. Miroslav CHLUBNA
předseda hnutí Nezávislí Orlová

4 komentáře: „Nebylo třeba?

  1. Bronislav Schimke says

    Nejen to, zběsile šikanování řidičů městskou policii, neustálé pokutovaní za „překročení rychlosti“ v neprůjezdné Orlové už není směšné ale trapné !!!

    Reply

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *